ΕΚΟΙΜΗΘΗ Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΝΩΤΗΣ

Εκοιμήθη την Κυριακή 19 Μαρτίου 2023, σε ηλικία 90 ετών 
ο καταξιωμένος φιλόλογος Κωνσταντίνος Γανωτής.

Εκοιμήθη πλήρης ημερών ο Κωνσταντίνος Γανωτής, ιδρυτικό μέλος της Ενωμένης Ρωμηοσύνης!
 
Εκ βάθους καρδίας τον ΕΥΓΝΩΜΟΝΟΥΜΕ για την ανυπολόγιστη συνεισφορά του στην προσπάθειά μας με τα κείμενα, τους λόγους και τις συμβουλές του που απέπνεαν πνεύμα αληθείας, αγάπης και έμπονης θυσίας!
Καλή μας αντάμωση ΔΑΣΚΑΛΕ στον Παράδεισο!
 
Η εξόδιος ακολουθία μακαριστού θα γίνει 
την Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023, στις 12:00, 
στο εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα 
(Πλατεία Αμερικής, οδός Λευκωσίας).
 

Φωτογραφία: Από την εκδήλωση που πραγματοποίησε η ΕΡΩ στις 25/10/22 στον Ι. Ν. Αγίου Ελευθερίου Αχαρνών με τον Γανωτή, όπου τιμήθηκε με ιδιαίτερο βραβείο για την ανιδιοτελή προσφορά του στη παιδεία και στους νέους!
Πηγή: < Ε.ΡΩ >
 
Βιογραφικό

Ο Κωνσταντίνος Σταύρου Γανωτής γεννήθηκε στο Βόλο το 1933, σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διετέλεσε επί διετία βοηθός στην έδρα Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Υπηρέτησε ως φιλόλογος σε Γυμνάσια της Κύπρου, της Εύβοιας και ως γυμνασιάρχης στα Γυμνάσια Κερατσινίου και Κολωνού.

Το έτος 1983 μετά την κατάργηση της διδασκαλίας των αρχαίων Ελληνικών στα Γυμνάσια ίδρυσε τα λεγόμενα “κρυφά σχολειά” σε Ιερούς Ναούς του Κολωνού, όπου με τη συνεργασία της συζύγου του και άλλων συναδέλφων διδάχτηκαν τα αρχαία Ελληνικά με τρόπο και επιλογές κειμένων, που αποτέλεσαν πρότυπο για την σύνταξη των εγχειριδίων, με τα οποία επανήλθε η διδασκαλία των αρχαίων Ελληνικών στα Γυμνάσια.

Διετέλεσε συνεργάτης των ραδιοφωνικών σταθμών της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Πειραϊκής Εκκλησίας. Ομιλούσε τακτικά σε πνευματικές συγκεντρώσεις των Ιερών Ναών Αγίου Ανδρέου οδού Λευκωσίας και Αγίου Γεωργίου Κυψέλης καθώς και σε σχολές γονέων σε διάφορους Ιερούς Ναούς των Αθηνών και στην επαρχία.

Ως μέλος της επιτροπής διδασκαλίας της Εκκλησιαστικής γλώσσας συνέταξε αναλύσεις λειτουργικών κειμένων για διδασκαλία της λειτουργικής γλώσσας. Είναι μέλος της Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητας.

Τιμήθηκε από την Ιεράν Σύνοδον της Εκκλησίας της Ελλάδος με τον χρυσούν σταυρόν του Αποστόλου Παύλου για το έργο του στην ερμηνεία και διδασκαλία της λειτουργικής γλώσσας.

Στο βίντεο που ακολουθεί ο Κωνσταντίνος Γανωτής μιλά για τον Όσιο Πορφύριο και τους σημερινούς νέους:


 Πηγή: < ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR  >